Friday, October 24, 2008

Dr Mahathir sokong Datuk untuk Shah Rukh Khan

"Datuk Shah Rukh Khan". begitulah namanya sekarang. Bila difikirkan kembali, gelaran datuk kepada Shah Rukh Khan ini adalah atas jasanya mempromosikan Malaysia terutamanya di negeri melaka. Dia mempromosikannya melalui filemnya dan di saksikan oleh peminatnya di selturuh dunia. Begitu besar jasanya kepada Malaysia.

Hari ini dalam Malaysiakini Dr Mahathir pun bersetuju untuk diberikan gelaran Datuk kepada SRK. Apa-apapun di sini momentum ingin bertanya kepada semua?

Mengapa tidak diberikan gelaran Datuk juga kepada Jackie Chan yang seringkali membuat filem di Malaysia. Banyak filemnya yang dilakukan di Malaysia. Mengapa?

Oleh itu, kita semua rakyat Malaysia perlu pandai dalam menghargai orang lain. Adakah dengan memberi gelaran kepada SRK, golongan muda dapat berubah menjadi baik? Adakah SRK dapat dijadikan contoh teladan oleh semua terutama golongan muda? Adakah masyarakat akan menjadi baik?

"Sama-samalah kita fikirkannya"Bersama ini artikel yang dipetik dari Malaysiakini.


Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan penganugerahan pingat Datuk kepada pelakon terkenal Shah Rukh Khan atas jasa-jasanya mempromosikan Malaysia melalui filem-filemnya.

Bekas perdana menteri berkata bintang Bollywood itu "lebih berjasa" daripada beberapa tokoh negara luar yang pernah diberikan anugerah dan pingat kebesaran Malaysia.

shahrukh khanMenurut beliau lagi, Shah Rukh Khan antara pelakon tersohor yang berminat membuat filem di negara ini selepas ditawarkan olehnya sehingga Malaysia menjadi destinasi pembikinan filem beberapa lagi syarikat dari Mumbai.

"Saya telah usaha untuk menarik syarikat-syarikat perfileman Bollywood untuk membuat filem di sini kerana ia akan memperkenalkan Malaysia bukan sahaja kepada penonton filem di India tetapi di Eropah juga.

"Tujuannya ialah untuk menarik pelancong ke Malaysia.

"Antara yang sambut jemputan saya ialah Shah Rukh Khan. Dia amat tertarik dengan pemandangan di Malaysia.

"Banyaklah filemnya yang mempunyai latar tempat-tempat yang menarik di Malaysia," kata Dr Mahathir di blognya hari ini, mengulas pertikaian beberapa pihak berhubung keputusan kerajaan Melaka menganugerahkan gelaran Datuk kepada pelakon itu.

"Kerana Shah Rukh Khan memilih Malaysia untuk membuat filem-filemnya, banyak syarikat perfileman Bollywood lain turut memilih Malaysia untuk membuat filem mereka."

Beliau juga melahirkan rasa kesalnya dengan bantahan pihak-pihak itu dengan berkata "saya berasa malu apabila anugerah Datuk kepada Shah Rukh Khan dipertikaikan."

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...