Tuesday, March 25, 2014

Tragedi : 'Burung Besi' di Selatan Lautan Hindi


Hari ini, kesedihan menyelubungi seluruh rakyat Malaysia dan ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH 370 apabila di isytiharkan oleh YB Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak pada pukul sepuluh malam tadi, bahawasanya, kedudukan terakhir pesawat itu di kesan di selatan Lautan Hindi.

Pengisyhtiharan tersebut juga dibuat berikutan pengiraan yang dibuat oleh agensi yang berkaitan di UK bahawa objek yang dikesan oleh satelit milik kerajaan Australia, berkemungkinan besar adalah serpihan MH 370, menggunakan kaedah pengiraan manual kurun ke 19.

Sepanjang 18 hari pencarian yang melibatkan 26 buah negara, pelbagai spekulasi timbul berikutan punca sebenar penerbangan balik dilakukan selepas terbang di udara 120 batu nautika di timur perairan Kota Bharu, Kelantan.

Walau bagaimanapun, pihak yang bertanggungjawab bertegas agar masyarakat dan agensi-agensi yang terlibat tidak melakukan sebarang teori sehingga kotak hitam atau Flight Data Recorder di temui, bagi menghormati sensitiviti ahli keluarga penumpang dan anak kapal tersebut.

Pada hari ini juga, bendera kebangsaan, Jalur Gemilang, diturunkan separuh tiang menandakan seluruh rakyat Malaysia bersedih dan berkabung dengan tragedi menyayat hati ini.

Pesawat MH 370 dilaporkan hilang pada 8 Mac 2012 selepas hilang daripada radar pada jam 1.30 pagi.

Al Fatihah.
[Semoga pencarian kotak hitam dipermudahkan dalam masa berbaki 12 hari dari sekarang]


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...